Τα σύγχρονα smartphones έρχνται με πλήθος αισθητήρων και λειτουργίες και φυσικά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτών είναι η διάρκεια της μπαταρίας. Και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κλείνει το Bluetooth αν δεν το χρησιμοποιείς. Ο άλλος; Έχει να κάνει με την ασφάλεια και είναι ο σημαντικότερος.
Ας δούμε τις επιθέσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με το Bluetooth:
- Bluejacking: Περιλαμβάνει την αποστολή requests σε κοντινές συσκευές με το Bluetooth ενεργοποιημένο. Σου έρχεται μήνυμα μέσω του οποίου μπορεί να ξεκινήσει προσπάθεια phising ή spam.
- Bluesnarfing: Οι διαδικτυακοί εγκληματίες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε άκρως ευαίσθητα δεδομένα από συσκευές με το Bluetooth ενεργοποιημένο που δεν έχουν έχουν κάποιους μηχανισμούς προστασίας όπως τα passkeys.
- Bluebugging: Σε αυτό το είδος της επίθεης παίρνουν τον έλεγχο συσκευών που χρησιμοποιούν Bluetooth και μπορούν να κάνουν κλήσεις, να στείλουν μηνύματα ή να μεταφέρουν δεδομένα.
- Man-in-the-middle (MITM): Όπως δηλώνει και η ονομασία υποκλέπτουν τη σύνδεση μεταξύ δυο συσκευών ή μπορεί και να αναλάβουν εξολοκλήρου τον έλεγχο.
- BlueBorne attacks: Οι επιθέσεις αυτού του είδους εκμεταλλεύονται ευπάθειες στο ίδιο το πρωτόκολλο του Bluetooth, με τους διαδικτυακούς εγκληματίες να μην χρειάζεται καν να συνδεθούν απευθείας στη συσκευή.
- Bluetooth Impersonation Attack (BIAS): Κάνουν το smartphone να πιστεύει ότι συνδέεται σε μια έμπιστη συσκευή και αναλαμβάνουν τον πλήρη έλεγχο.