Φαντάσου ένα gel που μετατρέπει τις καθημερινές κινήσεις σε ενέργεια! Αυτό ακριβώς κατάφεραν να δημιουργήσουν Ιάπωνες επιστήμονες, ανοίγοντας τον δρόμο για το μέλλον των ηλεκτρονικών. Το gel αυτό, σε συνδυασμό με εξαιρετικά εύκαμπτα ηλεκτρόδια, μπορεί να δημιουργήσει έναν wearable αισθητήρα που συλλαμβάνει χαμηλές συχνότητες κραδασμών — όπως οι κινήσεις του ανθρώπινου σώματος — και τις μετατρέπει σε ενέργεια.
Η δημιουργία αυτή ανήκει σε ερευνητική ομάδα από το National Institute of Materials Science (NIMS), το Meiji Pharmaceutical University και το Hokkaido University. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Angewandte Chemie International Edition, το gel κατάφερε να μετατρέψει συχνότητες τόσο χαμηλές όσο τα 17Hz σε τάση έως 600mV. Αυτό είναι κατά 83% υψηλότερο από την τάση που παράγουν οι τρέχοντες αισθητήρες με βάση τα υγρά alkyl–π.
Οι ερευνητές φιλοδοξούν να προχωρήσουν από αυτό το σημείο και να αναπτύξουν wearable αισθητήρες με ισχυρότερες φορτίσεις χρησιμοποιώντας το gel. Ελπίζουν ότι το νέο gel θα συμμετάσχει στις παγκόσμιες προσπάθειες για την δημιουργία τεχνολογιών που είναι τόσο ευέλικτες όσο και περιβαλλοντικά βιώσιμες. Ακόμη, η ελαστική αποθηκευτική ικανότητα του gel βρέθηκε να είναι περίπου 40 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή των υγρών παρόμοιας σύνθεσης, και θα μπορούσε να βελτιωθεί με απλοποιημένη στερέωση και ισχυρή σφράγιση.
Το νέο αυτό ηλεκτρικό gel, γνωστό ως electret, είναι ουσιαστικά ένα υλικό που μπορεί να αποθηκεύει ηλεκτρικό φορτίο παρότι είναι αδύναμος αγωγός. Στην προκειμένη περίπτωση, το gel φαίνεται ικανό να αποθηκεύει το ηλεκτρικό φορτίο που μετατρέπει από την κίνηση για αόριστο χρονικό διάστημα — τουλάχιστον με βάση τις τρέχουσες έρευνες.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δυνατότητες του gel και να το προσφέρουν στις βιομηχανίες υγείας και ρομποτικής. Ίσως κάποια μέρα να μπορεί να τροφοδοτεί εσωτερικές συσκευές που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές επεμβάσεις — όπως οι βηματοδότες — αποκαθιστώντας συνεχώς την ενέργεια τους μέσω των κινήσεων του ανθρώπινου σώματος. Άλλες παρόμοιες έρευνες έχουν δει επιστήμονες να δημιουργούν οξυγονο-μπαταρίες, που θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν καλά μέσα στο ανθρώπινο σώμα.