Η Microsoft αναβιώνει τον κλασικό MS-DOS Editor ως εφαρμογή ανοιχτού κώδικα για όλες τις πλατφόρμες

Η Microsoft κυκλοφόρησε μια σύγχρονη έκδοση του κλασικού MS-DOS Editor, φέρνοντας πίσω ένα κομμάτι της υπολογιστικής ιστορίας που πρωτοεμφανίστηκε στο MS-DOS 5.0 το 1991.

Το νέο εργαλείο ανοιχτού κώδικα, που κατασκευάστηκε με τη γλώσσα προγραμματισμού Rust και ονομάζεται απλά “Edit”, λειτουργεί σε Windows, macOS και -σε μια εξέλιξη που θα φαινόταν απίθανη πριν από τρεις δεκαετίες- Linux.

Η διαθεσιμότητα σε διάφορες πλατφόρμες έχει ενθουσιάσει τους παλαιούς χρήστες που δεν περίμεναν ποτέ να δουν τον επεξεργαστή κειμένου της Microsoft να λειτουργεί στο αγαπημένο τους λειτουργικό σύστημα. “30 χρόνια αναμονής, και μπορώ να χρησιμοποιήσω το MS Edit στο Linux”, έγραψε ένας χρήστης του Reddit, αποτυπώνοντας τη νοσταλγική έλξη της χρήσης μιας πραγματικά χρήσιμης έκδοσης ενός βοηθητικού προγράμματος DOS της Microsoft σε ένα σύστημα τύπου Unix.

Ο αρχικός MS-DOS Editor αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προόδου για τις δυνατότητες επεξεργασίας κειμένου γραμμής εντολών της Microsoft κατά την κυκλοφορία του. Πριν από το 1991, οι χρήστες του DOS υπέφεραν με το EDLIN, έναν επεξεργαστή βασισμένο σε γραμμές τόσο πρωτόγονο και εχθρικό προς τον χρήστη που πολλοί κατέφευγαν στην πληκτρολόγηση “COPY CON filename.txt” και ήλπιζαν για το καλύτερο.

Σύμφωνα με τον Christopher Nguyen, διευθυντή προϊόντων στην ομάδα Windows Terminal της Microsoft, το κύριο κίνητρο για τη δημιουργία της νέας έκδοσης του Edit ήταν “η ανάγκη για έναν προεπιλεγμένο επεξεργαστή κειμένου CLI στις εκδόσεις 64-bit των Windows”. Όπως εξηγεί, “οι εκδόσεις 32-bit των Windows περιλαμβάνουν τον επεξεργαστή MS-DOS, αλλά οι εκδόσεις 64-bit δεν έχουν προεγκατεστημένο CLI επεξεργαστή”.

MouseModeSupport.gif.0944c5538246ca5fa3a2c09be351d5b1.gif

Με μέγεθος μόλις 250KB, το νέο Edit διατηρεί την φιλοσοφία του μικρού προγράμματος του προκατόχου του ενώ προσθέτει δυνατότητες που ο αρχικός επεξεργαστής δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί: υποστήριξη Unicode, κανονικές εκφράσεις και την ικανότητα διαχείρισης αρχείων μεγέθους gigabyte. Ο αρχικός επεξεργαστής περιοριζόταν σε αρχεία μικρότερα από 300KB ανάλογα με τη διαθέσιμη συμβατική μνήμη.

Η ιστοσελίδα OMG! Ubuntu διαπίστωσε ότι το σύγχρονο Edit όχι μόνο “λειτουργεί εξαιρετικά στο Ubuntu” αλλά σημείωσε και την ταχύτητά του στη διαχείριση εγγράφων μεγέθους gigabyte.

Οι χρήστες Linux μπορούν να κατεβάσουν το Edit από τη σελίδα εκδόσεων GitHub του project ή να το εγκαταστήσουν μέσω ενός ανεπίσημου πακέτου snap. Για τους λάτρεις του κλασικού επεξεργαστή που επιθυμούν μια 16-bit έκδοση για τη ρετρό μηχανή τους που λειτουργεί με MS-DOS, μπορούν να κατεβάσουν ένα αντίγραφο από το Internet Archive.

Σε μια εποχή όπου οι βοηθοί προγραμματισμού AI και τα εξελιγμένα περιβάλλοντα ανάπτυξης κυριαρχούν στην ανάπτυξη λογισμικού, είναι διασκεδαστικό να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας αναγέννησης του ενδιαφέροντος για απλά, γρήγορα εργαλεία που απλώς λειτουργούν. Το γεγονός ότι η φιλοσοφία σχεδιασμού της Microsoft από το 1991 για το MS-DOS μεταφράζεται τόσο καλά στο 2025 υποδηλώνει ότι οι περισσότερες θεμελιώδεις πτυχές της επεξεργασίας κειμένου δεν έχουν αλλάξει πολύ παρά τα 34 χρόνια τεχνολογικής εξέλιξης.

ΠΗΓΗ