Μέτρησαν την ακτινοβολία του 5G κατά το κατέβασμα και ανέβασμα αρχείων! Τι ανακάλυψαν!

Μια ομάδα ερευνητών του Project GOLIAT ανέπτυξαν και εφάρμοσαν ένα νέο πρωτόκολλο για την μέτρηση της έκθεσης στην ακτινοβολία των smartphones και ιδίως του 5G. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (RF-EMF) κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών σεναρίων: όταν η συσκευή ήταν σε airplane mode και κατά τη διάρκεια downloading αρχείων ή uploading.

Τα δεδομένα έδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η έκθεση σε (RF-EMF) από τους σταθμούς βάσης αυξάνεται με την αύξηση της πυκνότητας του πληθυσμού. Ωστόσο, τα κινητά τηλέφωνα μεταδίδουν περισσότερη ακτινοβολία σε περιοχές με κακή ποιότητα δικτύου.

Η έρευνα διεξήχθη στην Ελβετία, μια από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που διέθεσαν 5G δίκτυα σε μεγάλη κλίμακα. Για να μετρήσουν τα επίπεδα ακτινοβολίας που μεταδίδονται από τις συσκευές και τους σταθμούς βάσης, οι ερευνητές επέλεξαν δυο πόλεις και τρία χωριά.

Σε κάθε ένα από αυτά, όρισαν διαφορετικά μικροπεριβάλλοντα ή περιοχές με διαφορετικές χρήσεις, όπως οικιστικές ή βιομηχανικές περιοχές, σχολεία, δημόσια πάρκα ή δημόσιες συγκοινωνίες. Οι ερευνητές μέτρησαν την έκθεση φορώντας ένα σακίδιο πλάτης στο οποίο υπήρχε μια συσκευή για τη μέτρηση της έκθεσης και ένα smartphone εξοπλισμένο με αισθητήρα και λογισμικό για την παρακολούθηση της ισχύος που εκπέμπει το τηλέφωνο.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη χρήση του smartphone σε flight mode, το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας προέρχονταν από τους σταθμούς βάσης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα επίπεδα έκθεσης αυξάνονταν με την αύξηση της πυκνότητας του πληθυσμού. Ο μέσος όρος για τα χωριά ήταν 0.17 milliwatts ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ για τις πόλεις 0.33 mW/m² για την περιοχή του Basel και 0.48 mW/m² για την Ζυρίχη.

Τα υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν στις αστικές επιχειρηματικές περιοχές και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία ήταν περισσότερο από εκατό φορές κάτω από τα διεθνή όρια, αναφέρει ο Martin Röösli, ερευνητής και συγγραφέας της μελέτης.

Στο σενάριο όπου ενεργοποιήθηκε η μέγιστη λήψη δεδομένων (το τηλέφωνο του ερευνητή ήταν ρυθμισμένο να κατεβάζει μεγάλα αρχεία), η ακτινοβολία αυξήθηκε σημαντικά σε μέσο όρο 6-7 mW/m². Οι συγγραφείς αποδίδουν την αύξηση αυτή εν μέρει στο beaforming, μια τεχνική που σχετίζεται με τους σταθμούς βάσης 5G που κατευθύνει τα σήματα πιο αποτελεσματικά στον χρήστη, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα έκθεσης κατά τη λήψη δεδομένων. Η έκθεση ήταν συνολικά υψηλότερη στις δύο πόλεις, πιθανότατα λόγω του μεγαλύτερου αριθμού σταθμών βάσης 5G.

Εκεί όμως που μετρήθηκε η ακόμη μεγαλύτερη έκθεση ήταν κατά το ανέβασμα αρχείων και ειδικότερα 16 mW/m² στις πόλεις και το διπλάσιο σχεδόν στα χωριά. Η μεγαλύτερη πηγή ακτινοβολίας ήταν η συσκευή που έστελνε τα δεδομένα, με την έκθεση στα χωριά να είναι μεγαλύτερη λόγω του μικρότερου αριθμού σταθμών βάσης.

Η αναλυτική έρευνα είναι διαθέσιμη στον συγκεκριμένο σύνδεσμο

ΠΗΓΗ